Bagestål Bagning med bagestål
Bagestål erstatter bagepladen. Bagværket placeres på den. Med tykkelsen, der kan opsamle en masse varmeenergi er den hjemmebagerens Power-Bank.
Stålet kan bruges som rstatning for pladen på forskellige måder:
- Direkte
Brød placeres bedst med en pizzaplade med lige forkant. Boller placeres med en spatel (helst vinklet med metalblad med lige forkant). Stålet behøver ekstra rengøring efter afsluttet bagning.
- Pizzaspade og bagepapir
Pladen holdes så fladt som muligt, mens papiret med bagværket "rystes" over på stålet.
- Aluminiumsplade
Pladen sættes ind oven på stålet. Aluminium er så varmeledende, at det ikke stopper varmeoverførslen nævneværdigt.
- Brug over-/udervarme og damp.
- Lad kun rist og bagestål blive tilbage i ovnen.
- Sæt dampfad (+ sten) til damp i bunden af ovnen - evt på sin egen plade.
- Tænd for ovnen så tidligt at den og bagestålet er tilstrækkelig forvarmet, når formningen af bagværket er færdig. Det vil typisk tage ca. 40+ min. ved højeste varme med alm. ovnfunktion.
- Når ovnen er varm kan det forberedte bagværk placeres på det udtrukne stål på forskellige måder:
- Træk ovnristen og bagestålet ud af ovnen på dens skinner.
- Direkte på bagestål *).
- På bagepapir / papirforme *).
- På bagepapir og springform uden bund *).
- På alu-bakke (aluminium pizzaspade uden skaft) **):
**) "Opbygges" på spaden, der sættes ind på stålet.
- Hold bagespaden let skråt ned mod bagestålets bagerste del.
- Skub ovnristen ind.
- Hæld varmt vand i dampskålen.
- Luk ovnen.
- Brød:
- Brug over-/udervarme og damp.
- Bag brødet ved 250°C i 15-20 minutter til det er lyst gyldent.
- Skru ned på 230°C og bag brødet yderligere 10-15 minutter til det er gennembagt, gyldent og lyder hult når du banker på det i bunden.
- For at være bagt skal brødets midte have en temperatur på 95-98°C.
- Tag brødet ud, og stil det på en rist, så det får luft hele vejen rundt.
Boller:
- Bag ved varmluft i ca. 15 minutter på 250°C.
- Efter 10 minutter lukkes dampen ud og dampskålen fjernes.
- Tag bollerne ud, og stil dem på en rist indtil de er afkølede.