Damp   Bagning med damp

Skorpen på brød og boller kan gøres mere sprød ved at tilføre damp i begyndelsen af bagningen.

Der skal bruges et (helst to) hjælpemidler for at producere damp i en ikke-dampovn:

Både skål og sten skal være rene.

  1. Cirka 15 - 20 minutter (tilpas selv) før bagværket er bageklar:
    • Sæt skålen med tørre sten ind midt i ovnen.
  2. Tænd ovnen på et par hundrede grader.
  3. Når stenene er gennemvarme og bagværket er bageklar (med så lille varmetab som muligt):
    • Sæt skål og sten ned i bunden af ovnen.
    • Sæt bagværket ind.
    • Fordel xxx vand over stenene.
    • Luk ovnen hurtigt
    • Sæt ovntemperaturen rigtigt.

Sæt dampfad (+ sten) i bunden af ovnen Tænd for ovnen så tidligt at den er tilstrækkelig forvarmet, når formningen af surdejen er færdig. Opvarmningen vil typisk tage ca. 40 min. ved højeste varme med alm. ovnfunktion. Når ovnen er varm og formningen af brødet / bollerne er færdig: Træk ovnpladen ud af ovnen på dens skinner. Hold bagespaden let skråt ned mod ovnpladens bagerste del. Træk bagespaden langsomt ud af ovnen og "ryst" bagepapiret med brødet / bollerne over på ovnpladen. Skub ovnpladen ind. Hæld varmt vand i dampskålen. Luk ovnen.