Tangzhong / Yudane Fordej / jævning
Tangzhong (Taiwanesisk oprindelse) og Yudane (japansk oprindelse) er to veje til samme resultat.
Begge er en fordej til bagværk med hvedebaseret mel og væske.
Ved at blande en af dem i dejen bliver bagværket mere saftigt, får en mere luftig krumme og kan holde sig længere.
Begge kan også bruges sammen med surdej.
Begge kan laves dagen i forvejen og overnatte (op til 2-3 dage) tæt tildækket i køleskab, men skal være stuetempererede ved brug.
Megt tyder på, at Tangzhong anvendes ganske meget af det danske "brødfolk", mens Yudane bruges meget lidt eller slet ikke.
Tangzhong
Samlet væskemængde
Den samlede væskemængde, der skal i dejen til bagværket, beregnes altid ud fra opskriftens melmængde. - Også når flere typer mel.
Mængder 5 5
Fordejen laves af de mel- og væske-typer som indgår i bagværkets opskrift.
Gelatinisering Forklistring
De afmålte mængder mel og væske blandes og opvarmes til over 65°, men under kogepunktet. (Piskes sammen før og under opvarmning).
Varmen får stivelsen i melet til at optage væsken (gelatinisere / blive til Tangzhong) og resultatet bliver til en blød grødagtig klistret masse (jævning).
Lad Tangzhongen afkøle til stuetemperatur.
Dej
Dejen og bagningen laves efter opskriften, men:
Tangzhong-metoden kan bruges ved al bagværk, hvor der indgår hvedebaseret mel og væske i opskriften. Osse f.eks. kanelsnegle og muffins.
Yudane
Mængder 1 1
Fordejen laves af de meltyper som indgår i bagværkets opskrift, samt vand.
Gelatinisering Forklistring
De de afmålte mængder mel og væske blandes - piskes sammen.
Varmen får stivelsen i melet til at optage væsken (gelatinisere / blive til Yudane) og resultatet bliver til en pastaagtig masse.
Skål lukkes lufttæt med film indtil Yudanen skal bruges.
Dej
Dejen og bagningen laves efter opskriften, men:
Yudane-metoden kan bruges ved al bagværk, hvor der indgår hvedebaseret mel og væske i opskriften. Osse f.eks. kanelsnegle og muffins.