Damp   Bagning med damp


   Undgå kalk i ovnen: Brug altid destilleret vand.


Lav støbejernsskål eller ovnfast fad (gerne med hank / ører) med skærver placeret nederst i ovnen.

Et kilo skærver fylder ca. 6,2 dl. og kan "indeholde" ca. 3 dl. vand.

Kan anvendes både sammen med og uden bagestål.

Opvarmning

Sammen med bagestål:

  1. Sæt skålen med tørre skærver i bunden af ovnen - eller midten.
  2. Skærverne er varme før stålet er varmt - og det har kostet gratis.
  3. Bagning påbegyndes uden at skærverne bliver kolde i mellemtiden.

Uden bagestål:

  1. Sæt skålen med tørre skærver i bunden af ovnen - eller midten.
  2. Tænd ovnen på et par hundrede grader.
  3. Skærverne er varme efter ca. 25-30 minutter og bagning kan begynde.
  4. Bagning påbegyndes uden at skærverne bliver kolde i mellemtiden.

Bagning

Straks bagværket er sat ind:

  1. Skål og skærver i bunden af ovnen / på nederste plade.
  2. Fordel 1-1,5 dl destilleret vand over skærverne.
  3. Luk ovnen hurtigt for at undgå damptab.
  4. Der kan nogle minutter senere (alt efter erfaring) "toppes op" med lidt mere vand.

For at mindske varmetab holdes ovnen åben så kort tid som muligt for indsættelse af bagværk og vanding.

Efter bagning

Når skål og skærver er kølet af:

  1. Opbevar skål og skærver tørt (undgå mug) og rent indtil næste bagning.