Ovn   


De fleste hjemmeovne er enten en integreret del af et el-komfur eller en selvstændig indbygningsovn.

Den typiske ovn har et effektforbrug på op til ca. 1000 Watt (= 1 kW).

Ved brug af boligens elmåler (Kamstrup OMNIPOWER) kan det "måles", hvor mange Watt ovnen aktuelt bruger:

Mens forbruget måles, må der ikke ændres på andre strømforbrug i boligen.

  1. Med slukket ovn  Start måling
    Tryk og slip 1 gang på den venstre af de to små knapper på måleren. Aflæs det viste forbrug i displayet. (Skifter automatisk tilbage til oprindelig visning efter ca. 2 minutter).
  2. Ovnen
    Tænd ovnen og indstil til den ønskede funktion og temperatur.
  3. Med tændt ovn  Slut måling
    Tryk og slip 1 gang på den venstre af de to små knapper på måleren. Aflæs det viste forbrug i displayet. (Skifter automatisk tilbage til oprindelig visning efter ca. 2 minutter).
  4. Beregn ovnens forbrug
    Træk aflæsning 1 (1) fra aflæsning 2 (3) og forskellen er ovnens aktuelle forbrug.

Ved opslag på elselskabets timepris kan det beregnes, hvor meget det koster at have ovnen i brug i et ønsket tidsrum.

Alt efter fabrikat kan en ovn typisk skiftes mellem 8-10 funktioner angivet ved ikoner på f.eks. en drejeknap. Ikonerne kan være udformet forskelligt, men kan f.eks se sådan ud:

Funktionsknapper:

   
► ◄

Funktionsknap   

Drej knappen til den ønskede funktion. (Se nedenfor).

Drej tilbage til "Slukket" efter brug af ovnen.

Kontrollampe lyser, når funktionsknappen er drejet.

   

Temperaturknap   

Drej knappen mod højre til ønsket temperatur.

Drej derefter knappen mod venstre for lavere temperatur.

Kontrollampe lyser, indtil ønsket temperatur nået.

Funktioner:

   
 

Slukket   

Drejes til og skal stå i denne position, når ovnen ikke er i brug.

Drej til højre:

   
1 klik ►

Varmluft med ringvarmeelelemnt og undervarme   

Varmen genereres af to varmeelementer: et varmeelement i bunden og et cirkulært bagerst i ovnen.

Systemet er ideelt til bagning på to niveauer samtidigt.

Også egnet til optøning , konservering, tørring og tilberedning af pizza.

   
2 klik ►

Over- og undervarme og blæser   

Bedst til bagning af kager.

   
3 klik ►

Varmluft   

Ovnen opvarmes ved hjælp af en varmluftblæser, som er placeret midt på ovnens bagvæg.

Fordele:

  • Opvarmning er væsentlig hurtigere, og der er ikke brug for nogen forvarmning.
  • Det er muligt at bage på to hyldeskinner samtidigt.
  • Der udskilles mindre fedt og saft af maden.
  • Mindre tilsmudsning af ovnen.
   
4 klik ►

Over- og undervarme   

Ovnen opvarmes efter traditionel metode.

   
5 klik ►

Undervarme   

Ovnen opvarmes udelukkende ved brug af det nederste varmeelement. Brug denne funktion f.eks. til at bage kager færdigt nedefra.

Drej til venstre:

   
1 klik ◄

Belysning i ovnen   

Tænder lyset i ovnen.
Virker uafhængigt af temperaturknap.

   
2 klik ◄

Pyrolytisk rengøring   

Pyrolytisk selvrensning af ovnen.
Virker uafhængigt af temperaturknap.

Opvarmer ovnen til ca. 480 °C.

Rester fra grillning og madlavning brænder til en letfjernelig aske, som kan tørres af med en fugtig klud.

Vigtigt!

Se "Rengøring og vedligeholdelse (side 69) før den pyrolytiswke rengøring startes.

   
3 klik ◄

Optøning   

Optøning af frossen kage og brød.

   
4 klik ◄

Blæser og intensiv grill   

Gør grillprocessen hurtigere. Grillstegningen skal foregå ved lukket ovn.

   
5 klik ◄

Supergrill   (Grill og overvarme)

Grille med overvarme. Det giver højere temperatur øverst i ovnen og en stærkere bruning af maden.

   
6 klik ◄

Grill   

Grill fødevarer, når kun grillelementet er tændt.