Surbrød   bagning

Ovnen anvendes forskelligt alt efter om der skal bages med:

  1. Plade
  2. Bagestål
  3. Gryde (gryde, bageso etc.)

Plade
  1. Lad kun pladen blive tilbage i ovnen.
  2. Sæt dampfad (+ sten) i bunden af ovnen
  3. Tænd for ovnen så tidligt at den er tilstrækkelig forvarmet, når formningen af surdejen er færdig. Opvarmningen vil typisk tage ca. 40 min. ved højeste varme med alm. ovnfunktion.
  4. Når ovnen er varm og formningen af brødet / bollerne er færdig:
    • Træk ovnpladen ud af ovnen på dens skinner.
    • Hold bagespaden let skråt ned mod ovnpladens bagerste del. Træk bagespaden langsomt ud af ovnen og "ryst" bagepapiret med brødet / bollerne over på ovnpladen.
    • Skub ovnpladen ind.
    • Hæld varmt vand i dampskålen.
    • Luk ovnen.
  5. Brød:
    • Bag ved 250°C i 15-20 minutter til det er lyst gyldent.
    • Skru ned på 230°C og bag yderligere 10-15 minutter til det er gennembagt, gyldent og lyder hult når du banker på det i bunden.
    • For at være bagt skal brødets midte have en temperatur på 95-98°C.
    • Tag brødet ud, og stil det på en rist, så det får luft hele vejen rundt.
    Boller:
    • Bag ved varmluft i ca. 15 minutter på 250°C.
    • Efter 10 minutter lukkes dampen ud og dampskålen fjernes.
    • Tag bollerne ud, og stil dem på en rist indtil de er afkølede.

Bagestål
  1. Brug over-/udervarme og damp.
  2. Lad kun rist og bagestål blive tilbage i ovnen.
  3. Sæt dampfad (+ sten) til damp i bunden af ovnen
  4. Tænd for ovnen så tidligt at den og bagestålet er tilstrækkelig forvarmet, når formningen af surdejen er færdig. Det vil typisk tage ca. 40+ min. ved højeste varme med alm. ovnfunktion.
  5. Når ovnen er varm og formningen af brød / boller er færdig:
    • Træk ovnristen og bagestålet ud af ovnen på dens skinner.
    • Hold bagespaden let skråt ned mod bagestålets bagerste del. Træk bagespaden langsomt ud af ovnen og "ryst" bagepapiret med brødet / bollerne over på bagestålet.
    • Skub ovnristen ind.
    • Hæld varmt vand i dampskålen.
    • Luk ovnen.
  6. Brød:
    • Brug over-/udervarme og damp.
    • Bag brødet ved 250°C i 15-20 minutter til det er lyst gyldent.
    • Skru ned på 230°C og bag brødet yderligere 10-15 minutter til det er gennembagt, gyldent og lyder hult når du banker på det i bunden.
    • For at være bagt skal brødets midte have en temperatur på 95-98°C.
    • Tag brødet ud, og stil det på en rist, så det får luft hele vejen rundt.
    Boller:
    • Bag ved varmluft i ca. 15 minutter på 250°C.
    • Efter 10 minutter lukkes dampen ud og dampskålen fjernes.
    • Tag bollerne ud, og stil dem på en rist indtil de er afkølede.

Gryde
  1. Brug varmluft.
  2. Lad kun rist og gryde blive tilbage i ovnen. (Brødet brænder ikke fast i en ordentligt forvarmet gryde).
  3. Tænd for ovnen så tidligt at den og gryden er tilstrækkelig forvarmet, når surdejen er klar til at blive taget ud af bagekurven. Det vil typisk tage ca. 40 min. ved højeste varme med alm. ovnfunktion.
  4. Når ovnen og gryden er varm og dejen er klar i bagekurven:
    • Tag gryden ud og luk ovnen igen.
    • Vend dejen fra bage kurven ned i gryden.
    • Foretag evt. let opstramning af dejen.
    • Sæt gryden tilbage i ovnen.
  5. Skru ovnen ned på 200°C og bag brødet i ca. 25 minutter.
  6. Tag låget af gryden og skru ovnen op på ca. 250°C. Bag brødet i yderligere 8-12 minutter. Overfladen bør nu være gylden og sprød og give en hul lyd, når der bankes på den.
  7. Tag brødet ud af gryden og placer det ved stuetemperatur på en rist til afkøling et par timer.
  8. Velbekomme!