Startsur Lav helt ny SMÅSUR
Formålet med STARTSUR-processen er, at lave en stærk og stabil SMÅSUR. Brugen af denne side skal dermed helst være en engangsforeteelse.
Hele processen med at lave en surgær fra bunden tager typisk en (lille) uges tid. STARTSUR skal hele tiden stå i stuetemperatur, eller helst hvor der er ca. 30 grader varmt (f.eks. over køle- / fryseskab). Skal dækkes med et klæde eller løst / hullet låg.
SMÅSUR melblandingen benyttes også til STARTSUR.
I løbet af STARTSUR-processen vil der være en del kassation. Se menupunktet Sur | Rester.
Startsur laves af lige dele melblanding og håndvarmt vand i et af glassene.
En opfriskning består af:
Kom:
i glasset indtil laveste pejlemærke.
Rør blandingen godt sammen.
Læg låg eller klud løst over glasset.
Rør i gæren et par gange (f.eks. morgen og aften).
Gæren begynder at danne små bobler (hvis ikke rør igen og vent en dag mere).
Gæren skal gerne være hævet 30-50% op mod øverste pejlemærke.
Opfrisk (se ovenfor).
Sæt glasset tilbage med låg / klud over.
Gæren bobler nu mere end i går og lugter af øl. Du er på rette vej.
Opfrisk morgen og aften (se ovenfor).
Sæt glasset tilbage med låg / klud over.
Gæren er hævet til dobbelt størrelse (øverste pejlemærke), lugter let syrligt og bobler let på tungen.
Din SMÅSUR er nu færdig og klar til livet som GEMMESUR i køleskabet.
Gæren vil (i køleskabet eller inden den bliver sat ind) "tabe højde" ned til omkring nederste pejlemærke og gå i dvale.