Bagesur lav BAGESUR baseret på GEMMESUR
Den færdige BAGESUR er en såkaldt UNG SURGÆR: Den er på toppen af sin gæring og klar til at blive brugt til bagning.
Inde i køleskabet har du stående op til 150 gram / 1,5 dl GEMMESUR. Med den kan du lave det BAGESUR surgær du skal bruge i det bagværk du skal igang med.
PS: Husk at gemme så meget GEMMESUR, at du har nok til at starte næste generation SMÅSUR!!!
I de fleste opskrifter står der (eller det kan beregnes), hvor meget BAGESUR surgær (ofte kaldet surdej) der skal bruges. Det vil i næsten samtlige tilfælde være mere, end den fri mængde GEMMESUR du har.
Både for at få den nødvendige mængde gær til bagningen, og fordi gemmesur ikke er aktiv, er løsningen at udtage noget GEMMESUR og fordre det med mel og vand, så du får nøjagtig den mængde BAGESUR, du skal bruge til dit bagværk (plus lidt til flydetest).
En fodring består af:
Den tid det tager for bagesur at hæve til bageklarhed afhænger af flere ting, såsom:
Efterhånden som man får rutine, får man også kendskab. Det kan f.eks. indebære, at man vælger at ændre på (forøge) den anvendte mængde BAGESUR for at gøre gæringen hurtigere.
Det er væsentligt at kende hævetiden indtil gæren har fået dobbelt volumen og flydetesten er bestået. Dette for at kunne medregne den i den samlede tid indtil bagværket kan tages ud af ovnen, være afkølet og klar til at sætte tænderne i.
I visse situationer kan det - baseret på erfaring - være nødvendigt, at lave en ny (2.) generation BAGESUR baseret på den netop lavede 1. generation.
Til kager kan det være hensigtsæssigt at anvende en "sød bagesur". Den laves ved under fodringen at tilføje sukker svarende til indtil 1/3 af melvægten.