Sur udstyr

For at kunne arbejde med surgær og surbrød er der behov for noget udstyr. Noget er "need to have" andet er "nice to have". Det kan f.eks. være:

Surgær

  1. 1 Køkkenvægt der kan veje små mængder.
  2. 1 Dessertske / Teske med langt skaft.
  3. 2 Bøtter til opbevaring af melblandinger (f.ex. brugt fødevarebøtte på ca. eller op til 1 liter. Bruger selv p.t. bøtte på ca. 12*12*12 cm.).
  4. 2 Glas til opbevaring og fodring af surgær. Ens brugte regulære fødevareglas på ca. 300-400 ml. med lige sider og skruelåg er velegnede. Vej glassene mens de er tomme og tørre. Du skal senere bruge vægten for at kunne udregne vægten af indholdet. Sæt to pejlemærker på siden af hvert glas (med f.eks. neglelak). Et mærke ved 1,5 dl vand og et ved 3,0 dl vand.
  5. 1 Termometer (evt.) til at holde øje med temperatur i gæren under fodring.
  6. 1 Målekande til 0,5 liter. Klar og med god skala.
  7. 1 Røreske.
  8. 1 Smal grydeskraber (især til målekanden).
  9. 1 Isteringebakke til indfrysning af RESTSUR.

Surbrød

  1. 1 dejfad (evt. 3 l. Margretheskål)
  2. 1 alm.gryde / støbejernsgryde / stegeso. (Gryder skal have låg).
  3. 1 hævekurv + viskestykke (evt. 3 l. Margrtheskål). Kurven / skålen fores med viskestykket, der drysses med glutenfri rismel - så dejen ikke hænger i.
  4. 1 bordskraber (Gerne let bøjelig plast. Min. 1 rund / buet side (til evt. Margretheskål)).
  5. 1 dejskærer (evt. malerspartel uden rust).
  6. 1 engangs badehætte til at sætte over hævekurven. (Kan genbruges utallige gange).
  7. 1 bagestål. (Deen absolut dyreste rekvisit. Man kan, med tab af bagekvalitet, nøjes med den bageplade, der følger med ovnen).
  8. 1 bagespade i aluminium eller finer (ikke nødvendig til grydebrød.
  9. 1 meget skarp kniv eller barberblad (med håndtag) / ridsekniv / dejsnitter.
  10. 1 klar plastbøtte 3 l. (Condi) eller 3 l. Margretheskål til hævning og stræk / fold. Bøtten har tætsluttende låg og man kan nemt følge processen i den.
  11. 1 lille støbejernsfad (steaktallerken eller mindre med højere kant - evt. fra genbrug) og evt. ca. 1 kg. granitskærver.
  12. 1 pensel (til evt. at børste rismel af dej efter hævekurv).
  13. 1 par grillhandsker.