Om surgær / surdej / Småsur

Det startede som en tanke, blev så til en laaaangstrakt tvangstanke. Men nu skulle det være: Müsliboller bagt med surgær lørdag morgen.

Surgær / surdej / Småsur

Ret beset synes ordet surdej universelt at være lidt af et blandingsprodukt. Det bruges både om selve gæren og den dej, hvordi gæren udgør en væsentlig ingrediens. Det er i beskrivelser ofte vanskeligt ved at se, hvilken af de to der aktuelt omtales.
Spørgsmålet "Hvor meget surdej skal der i surdej"? giver ingen mening.
Det går bedre med "Hvor meget surgær skal der i surdej"?

Allerede fra /sur-menuen skelner jeg derfor mellem surgær og surdej / surbrød.

Jeg tilstræber små mængder til kassation. Derfor navnet: "SMÅSUR" - samt undernavnene "gemmesur", "bagesur" og "restsur".

/sur er tiltænkt at være en generel og universel gennemgang af de processer, der skal gennemløbes for at nå fra den første sur-ide til afkølet bagværk. /sur er grundlæggende opdelt i 2 dele "Surgær" og "Surdej".

I Surgær gennemgås (med angivelse af melblandinger etc.), hvordan man kan lave og vedligeholde sin surgær og lave den surgær, der skal bruges til bagning.

I Surdej gennemgås de processer der er knyttet til bagningen af surbrød. Til processerne (især dej-processen) skal knyttes ingredienserne for den opskrift, man vil anvende.

/sur kan forhåbentligt som minimum være generator og udgangspunkt for hvordan man kan etablere sine egne processer.

Men først surgæren!

2-komponent

Jeg har nok en lidt anden tilgang til arbejdet med surgær end så mange andre. Jeg kalder den "2-komponent".

1. Med SMÅSUR-processen laves (ud fra noget af sidste generations gemmesur) hver uge en ny generation GEMMESUR, som opbevares i køleskab. (Perioden kan ændres til f.eks. to gange om ugen eller hver anden uge. Også mængden kan ændres).

2. Med BAGESUR-processen laves, når der skal bages, nøjagtigt den mængde surgær der skal bruges til bagværket baseret på en portion GEMMESUR.

   SMÅSUR    --><--   GEMMESUR   -->   BAGESUR   

Med denne fremgangsmåde kan den samme sammensætning af GEMMESUR bibeholdes over tid, og BAGESUR kan efter behov tilpasses til den aktuelle bageopgave (f.eks. "sød bagesur") - uden konsekvens for efterfølgende generationer af surgær.





smaasur@gmail.com

/sur er responsiv, og tilpasser sig derfor automatisk til både brede og smalle skærme.