Surtips Gær
Noter knyttet til Surgær | Startsur, Småsur, Bagesur og Restsur.
Ved fodring af surgær kan man møde forholdstal som 1:1:1, 1:2:2 etc. De dækker over det benyttede forhold mellem mængden af GEMMESUR samt vand og mel. Så længe man anvender de forholdsmæssige mængder vand og mel kan mængden af GEMMESUR anvendes til at styre, hvor hurtigt BAGESUR skal peake og dermed være bageklar. Hvis den forholdsmæssige mængde af GEMMESUR fordobles, vil tiden indtil peak halveres. |
Man kan lugte sig til, om en aktiv surgær er af god kvalitet:
Lugter den (for meget) af eddikesyre, og har den måske endda fået svovlagtig duft, er det på tide at kassere både den og GEMMWESUR og begynde forfra med en ny STARTSUR. Forinden bør man dog fodre nogle gange lige efter hinanden, for at søge at redde hvad reddes kan. |
Flydetesten anvendes til at undersøge om bagesuren er stærk nok til at bage med.
Saml gæren op med en gaffel og læg den tilbage, hvor dem kom fra. |
Har man ikke mulighed for at fodre sin surgær i lang tid med døden til følge, eller den blevet kassabel, kan det være rart, at have lidt af den gamle velkendte gær i reserve. Mens tid er:
|
Blandingen af mel og vand starter en kemisk proces. Den kickstartes af mælkesyrebakterier, der findes naturligt både i mel (mest i fuldkorn), i luften og på vores hud (rør evt. gæren med fingrene). |
Håndvarmt vand er ca. 25-28° varmt. Hvis man bruger GEMMESUR fra køleskabet kan man godt anvende vand, der er et par grader varmere, for at kompensere. |
Er GEMMESUR blevet lidt sløv, kan den evt. kickstartes via næste SMÅSUR ved, udover de normale ingredienser også at tilføre:
|
Surgær kan lugte fra godt til skidt. F.eks:
|
En GEMMSUR, der er blevet muggen, skal ubetinget kasseres. Undgå altid, at der sidder mel- eller gærrester på siden af glasset ovenfor kulturen. En god rutinebaseret renlighed sikres ved at bruge et rent glas, hver gang der laves en ny småsur. |
Surgæren (STARTSUR, SMÅSUR og BAGESUR) "peaker", når den er ved at være færdig med at spise det stivelse / sukker, der er i melet. Den vil da typisk fylde ca. dobbelt så meget som da fodringen / hævningen blev sat igang. Hvor lang tid der går fra igangsætning af hævningen til peak vil afhænge af:
Efter peak vil gæren langsomt falde tilbage til oprindelig mængde. BAGESUR bør anvendes når / lige før den peaker. |
Er der på noget tidspunkt dannet en skorpe ovenpå gæren, skal skorpen kasseres og gæren røres. Resten er business as usual. |
Surgær må ikke stå i direkte sollys. |
En stærk surgær vokser ved fodring til over tredobbelt størrelse på ca. 7 timer ved stuetemperatur. |
Til kager (og i et vist omfang boller) kan det være en fordel at anvende "sød surgær". Det laver man ved under fodring af Bagesur (1:1:1) at tilføje indtil 1/3 sukker (1:1:1:1/3). Sukkeret må gerne være pulveriseret eller blendet for bedre at kunne opløses. |
En surgær er "ung" når den efter fodring er lige omkring sit tidspunkt for "peak" (højeste hævning) og dermed bageklar. Det er af hensyn til planlægning af bagning nyttigt at have god fornemmelse for, hvor lang til der går fra fodning af GEMMESUR, til man har en ung BAGESUR. |
Dannes der væske i toppen eller bunden af GEMMESUR foretages en omrøring.. |